fbpx

Fuld kontrol af vandmiljø

hydroponi byhave koldingDyrkning med metoden hydroponi (eng: hydroponics) giver fuld kontrol over vandmiljøet i systemet. I modsætning til akvaponi, hvor vigtige bakterier holder vandet i balance, er man her overladt til jævnlig kontrol og tilsætning af en smule kemi.
I et hydroponisk system findes ingen fisk, som kan gøde vandet, og man er ikke afhængig af særlige bakterier. Her tilføres i stedet en speciel gødning, som er letopløselig i vand.

Det næringsrige vand ledes forbi plantens rødder, hvor planten optager, hvad den har brug for. Det resterende vand ledes tilbage til vandtanken. Selvom gødning må tilføres, bygger dyrkningsmetoden alligevel på bæredygtige principper, da systemet er lukket. Vandforbruget er således op til 95 % lavere end ved dyrkning i jord, og der ingen udledning til miljøet nær byhaven.

Gødning og pH-værdi

magnus sønderby akvaponisk hhave

Planter kræver forskellige gødningsmængder, men det er let at finde en mellemvej, som duer til de mest almindelige grøntsager og krydderurter. Mængden af opløste næringsstoffer i vandet måles i ppm (parts per million) og kan måles med en håndholdt elektronisk måler.
Ligesom det er vigtigt, at niveauet af opløste næringsstoffer er nogenlunde konstant, er det vigtigt at pH-værdien i vandet er mellem 5 og 7. Det er mellem disse værdier, planterne kan optage næring gennem rødderne. PH-værdien kan justeres op eller ned med en mild syre/baseblanding.

Sundt og bæredygtigt

Grøntsager dyrket med hydroponi er lige så gode, og smager lige så godt, som grønt dyrket efter det akvaponiske princip, og indeholder et højt antal vitaminer.

hydroponi danmark

Hydroponi sikrer, at planterne får en god start, og der er meget færre faktorer, som kan påvirke dyrkningen i en negativ retning. Som forbruger skal man ikke være bekymret. Alle plantene er helt fri for pesticider.

Ønsker du selv, at dyrke friskt og lækkert grønt til hele familien?

Du kan få lavet et system, der passer lige dér, hvor du har plads til det – uanset om det er til have, terrasse eller altan, som på billedet her. Du kan se, hvilke modeller Akvaponisk Have har til salg her.

Vil du drive kommercielt hydroponisk landbrug, kan du få hjælp til opbygning og drift af systemerne hos Akvaponisk Have. Det kan du læse meget mere om under fanen ydelser.

For meget at læse? Se denne korte video og få et godt overblik.